Jesień, jaka jest każdy widzi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jesień jaka jest każdy widzi. Co prawda w tym roku pogoda nieco zwariowała i temperatury były wyższe niż zazwyczaj, ale liście żółkną jak co roku, wiatr daje popalić, a słońca jest coraz mniej. Niestety temperatury gwałtownie spadły co bardziej daje nam w kość, bo nasze organizmy nie są w stanie odpowiednio reagować na tak nagłe zmiany.

Chociaż czas dalej pędzi nieubłaganie, wszędzie się śpieszymy, próbujemy pozałatwiać wszystkie sprawy, to warto by było zadbać też o swój organizm. Tak na wszelki wypadek. 🙂

Pierwszą rzeczą o jaką należy zadbać to zdrowe posiłki. Jesienią i zimą nasze organizmy mają większe zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze. Dlatego nasze posiłki o tej porze roku drastycznie się zmieniają. Kilka najważniejszych rzeczy:

  • Zadbać o to żeby nasze posiłki były ciepłe, zwłaszcza rano. Poranna owsianka czy jaglanka z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, cynamonu i imbiru będzie jak znalazł.
  • Doskonale zdadzą egzamin zupy kremy (sycące i pyszne), obiady z dodatkiem mięsa lub ryb i bogate w odpowiednie witaminy, minerały i tłuszcze (Omega-3, Omega-6).
  • Korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców, pamiętajmy też o produktach pełnoziarnistych i kiszonych.
  • Ciepłe napoje (herbata, kawa, kompot) z rozgrzewającymi dodatkami takimi jak miód, imbir, cynamon, goździki lub chili. Napary ziołowe również są wskazane.
  • Pomimo kiepskiej pogody i sennej aury, pamiętajmy o odrobinie ruchu każdego dnia. Wzmocni nas i doda energii.
  • Pijmy dużo wody.

autumn 1655915 19201 300x158 - Jesień, jaka jest każdy widzi.

Druga ważna rzecz to dostarczanie do organizmu ważnych witamin i minerałów.O tej porze roku często chorujemy, jesteśmy osłabieni, senni i niestety bardziej smutni. Musimy zatem zadbać o naszą fizyczną jak i psychiczną odporność, która jest teraz bardziej osłabiona.

WITAMINY

  • Witamina A– Chroni nas przed infekcjami, usuwa z organizmu wolne rodniki i wzmacnia naszą odporność. W formie maści doskonale nawilża i pomaga regenerować pękającą skórę.
  • Gdzie znajdziemy: Brokuły, kapusta, buraki, pomidory, żółtka jaj, śliwki, dynia, banan, marchew, papryka, awokado.
  • Witaminy z grupy B– Są przede wszystkim odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego Poprawiają nastrój, niwelują napięcie, poprawiają sprawność intelektualną. Każda z pełni też swoje własne funkcje w organizmie.
  • Gdzie znajdziemy: Banan, płatki owsiane, kasza jaglana, jajka, orzechy, mięso, szpinak, marchew, fasola, produkty pełnoziarniste, kasza jęczmienna, produkty mleczne.
  • Witamina E– Jest antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia się, wspiera odporność.
  • Gdzie znajdziemy: jajka, orzechy, szparagi, tran, pokrzywa, banan, kiełki zbóż.
  • Witamina D– Wzmacnia naszą odporność, jest stosowana przy leczeniu osteoporozy i krzywicy, pomaga zapobiec rozwojowi chorób układu krążenia i cukrzycy, pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu, wzmacnia kości, wspomaga leczenie nowotworów, korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy, zmniejsza stany depresyjne.
  • Gdzie znajdziemy: śledź, makrela, łosoś, tuńczyk, sardynki, węgorz, oleje roślinne, produkty mleczne, jajka, sery dojrzewające.
  • Witamina C- Wzmacnia odporność, skraca długość przeziębienia, wspomaga produkcję glutationu w organizmie, który jest najsilniejszym przeciwutleniaczem.
  • Gdzie znajdziemy: Owoce cytrusowe, kapusta, pomidory brukselka, kiwi, brokuł, jarmuż, kalarepa, kiszona kapusta, szpinak, owoc dzikiej róży, banan.

MINERAŁY

  • Cynk- Pomaga wytwarzać przeciwciała, wzmacnia odporność.
  • Gdzie znajdziemy: ostrygi, kiełki pszenicy, nasiona dyni, gorzka czekolada.
  • Selen- Jego niedobór, który często występuje jesienią i zimą powoduje chandrę, zmęczenie, senność, napięcie nerwowe.
  • Gdzie znajdziemy: nasiona słonecznika, ryby(zwłaszcza tuńczyk)
  • Magnez- przede wszystkim wspomaga prawidłowe działanie naszego układu nerwowego, wzmacnia również nasze mięśnie.
  • Gdzie znajdziemy: otręby pszenne, kasza gryczana, gorzka czekolada, kakao, płatki owsiane, kasza jaglana, orzechy, groch, fasola, soczewica, szpinak, daktyle morele, banan, mięso, ryby.

Pamiętajmy więc by jesienią odżywiać się smacznie i zdrowo. Dbać o swoje ciało i psychikę.

 

Powodzenia 🙂

fall 1072821 1920 300x200 - Jesień, jaka jest każdy widzi.

Komentarze są wyłączone